Calendar

February 2015
M T W T F S S
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Archives

Nijmegen

If you are suspected of social security fraud in the once progressive city of Nijmegen, you might get your very own camera, pointed directly at your front door, so the municipal fraud detection squad can better keep an eye on you. It would appear from these documents that this has already been approved by the city council and the CBP (our data protection authority / Bundesdatenschutzbeauftragter). Who probably feel wonderful about themselves for getting Nijmegen to only use it if they feel it’s really really necessary, and to make sure there’s a “separate decision” made before using the camera at night.

Words fail me. That is: words suitable for this polite blog fail me. I bet this will quickly catch on in other places and for a range of other suspected offences. Now there’s probably still some theoretical way for this all to not end where I think it will end, but you’ll have to excuse me for not seeing it right now. Also do note how it will be some time before this level of privacy intrusion is deemed suitable for people suspected of defrauding society of 10.000 or 100.000 times more while working at a large bank.

11 comments to Nijmegen

 • Arthur de Jong

  Ik kan de melding niet vinden in het meldingsregister van het CBP:

  https://www.collegebeschermingpersoonsgegevens.nl/asp/ORSearch.asp

  Meldingsnummer m124104 is niet eens een geldig nummer volgens de site, maar ook zoeken op variaties van de naam van de indiener leveren mij niets op.

 • frank

  Deze methodes zijn ook al in gebruik om te kijken of je niet in je vakantiewoning woont. Al gaat daar meestal een ambtenaar kijken of na 8 uur ‘s avonds het meubilair nog verschuift.

 • Evelien van de Sande Bakhuijzen

  Governments all over the world feel that power and trust is slipping away from them and this is their response. Oppression of and spying on their people. It is high time for a fundamental debate about the justification of the role and the power of the governments (and multinationals).
  Why did they sell our common interests to the multinationals and the financial elite? Did we authorize them to do so? If so, did we get objective information about the proces? Or did they sell it to us as a ‘win/win’ situation? And now that the system has failed miserably, who is responsible? Who pays the price?
  We are suffering a major ‘tragedy of the commons’. Each government/multinational puts its petty, petty selfcentered interests first, ignoring the overall interests. Problem is that these petty interests of all parties involved – national governments, financial elite, (CEO’s of) multinationals, institutional investors – are so much intertwined, that no individual ‘player’ is able to change this.

  That is where we the people come in. But we the people are no longer heard by the vested powers.
  That is why I’m building a website, to
  1) give people a voice;
  2) show what is really happening in the world, how inefficient and ineffective the world is run, how we are consistently lied to;
  3) show how many green, sustainable, simple, alternatives there are, which are now simply sidelined by the powers that be;
  4) create a platform where we can exchange ideas 5) brainstorm on how to create a whole new system. A simple system where it is no longer necessary or possible to acquire a lot of money or power. Practically all problems in the world are caused by the massive inequality. Inequality in the distribution of income, power, wealth and food.
  I have no blueprint, I’m no new Marx or Lenin, this has to be something of us the people. Truth is, there are many many people, NGO’s and scientists with briljant innovative, durable, green alternative products, production processes and solutions who are simply ignored by the powers that be.

  “Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.” John F. Kennedy, 1962

  Dear mr Gonggrijp/dear Rop, I admire your free spirit and independent thinking. I’ve been trying to contact you for advice, but you are a very elusive person. Which I do understand considering the circumstances. Point is, I am stuck. On technical matters but most of all on how to handle the size of it. Allthough we have never met, I have great trust in your thinking and in your integrity. Please contact me.
  Evelien van de Sande Bakhuijzen, a very concerned worldcitizen

 • Democrat

  Get rid of those conservatives in power before your country turns into the next German Democratic Republic.

 • rop

  Arthur:

  > Ik kan de melding niet vinden in het meldingsregister van het CBP [...]

  Zo op het oog is het register dat jij aangeeft alleen voor reeds in gebruik zijnde persoonsregisters. In Nijmegen vind ik in die database twee politie-camera’s die niet op woonhuizen gericht lijken te zijn. Maar ik zou me ook kunnen voorstellen dat het CBP register geheime dossiers heeft voor sommige aanvragen die verband houden met openbare orde en veiligheid. En het zou ook nog kunnen dat het hier een hoax betreft. Maar dan wel één met veel vervalste media-stukken, en echt uitziende stukken van gemeente en CBP.

  Ik gok op het eerste, maar alleen een telefoontje naar het CBP geeft uitkomst. Dat heb ik dus maar even gedaan. De perswoordvoering bevestigt: het stuk (op pagina 6 van deze pdf) is echt. Dat blijkt overigens (Duh! Altijd eerst goed Googelen! ) ook op de CBP site.

 • [...] und demokratische Parteizentralen auch Überwachungskameras bekommen… Der Kurzbericht Nijmegen  am 01. Februar 2014 im Blog rob.gonggri nach oben Artikel druckenArtikel [...]

 • Jacqueline B.

  solution: fishing hook on a string, stand under the camera and quickly throw the fishing hook upwards. That’ll deal with it :)

 • Insanename

  Waarom het inzetten camera’s, waardoor MEER ONSCHULDIGE de dupe van worden dan dat er daadwerkelijk (terecht) mensen mee controleert worden…?

  Er zijn MEEEER dan genoeg goedkopere en milieu vriendelijke alternatieve mogelijkheden om dit soort zaken te controleren, mocht het werkelijk zo dringend nodig zijn.

  Dit is een regelrechte aanslag op de gezondheid van een ieder die in de omgeving woonachtig is of met bepaalde regelmaat zich in het bereik van deze camera’s begeeft en alle andere belastingbetalers in ons land.

  -1 Zonder verstand onze duur verdiende belastingcenten uitgeven aan onnozele projecten waaraan nog vele andere dure kostenplaatjes aan verbonden zitten. Oftewel onaangenaam duurzaam!
  -2 Onnodig opzetten en creëren van zinloze databases die de gemeentes of onze overheid zelf niet eens kunnen beheren. Dit is natuurlijk geen probleem dankzij de belastingbetalers dan dit gewoon worden uitbesteed, evenals de hoge stroomkosten voor de opslag hiervan die dit met zich meebrengen.
  -3 De gezondheid van vele (onschuldige)mensen schaden. Zolang het nog steeds niet aantoonbaar uitgesloten is dat wifi straling niet kankerverwekkend is, dan is hier dus gewoon nog sprake van.
  -4 Een goede rede voor de zorgverzekeraars om de premie te verhogen.
  -5 De nu al overvolle wifiband nog verder verzieken waarbij de gehele directe omgeving getroffen word. Mocht de 2.4 band gebruikt worden (gemeente kennende)
  -6 De politie straks helemaal niet meer weet wat echte boeven zijn, en alleen maar bezig is met vernielde/verdwenen camera’s.
  -7 Er straks nog meer ambtenaren zijn die langs hun schoenen lopen omdat ze denken dat ze iets goeds gedaan hebben, maar in werkelijkheid de gehele bevolking uit alle lagen treffen.

  Het enige positieve wat er in dit achterlijke idee zit, is dat het goed is voor de werkgelegenheid. Maar dat weegt absoluut niet op tegen bovenstaande genoemde dingen. Laten we het daar over eens zijn dan.

  Ik ben van mening dat het een vele geschiktere oplossing zou zijn als die ambtenaren eens wat actiever deelnemen aan de maatschappij en zichzelf ook eens wat vaker onder de bevolking kunnen begeven.
  En daarom eens lekker zelf op de fiets mogen stappen om hun controles te kunnen uitvoeren op deze mensen. En zo tegelijkertijd ook meteen hun collega ambtenaren van elkaar kunnen controleren en verwerken in een mooie database om corruptie nog beter in kaart te kunnen krijgen..
  Corruptie zit overal, dus ook op de fiets!

 • exchange student programs…

  rop.gonggri.jp…

 • very initially “咁都唔使咒罵人地全家喺 豬 啫 當事人喺唔著 但罵嗮人地全家 無需要呀 ” 無風起浪? I am/ was very dtseppoiniad that my friend BBF who 罵嗮人地全家 無需要呀 that was totally unnecessary at all! Humbly yoursthe inner space

 • Mo

  Hola Rop, sorry dat het even zo moet maar ik heb een certificaat van je liggen op kantoor en vroeg me af of deze weggegooid mag worden of dat je deze graag wilt hebben. Foto van certificaat kun je hier vinden: http://i61.tinypic.com/24l09ld.jpg

  Indien de link niet werkt, contact me op m0@xs

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*